Afbeeldingen

kunst-minimalisme-foto van de kunstenaar turi simetti-1.jpg
kunst-minimalisme-schilderij van turi simetti-2.jpg
kunst-minimalisme-schilderij van turi simetti-3.jpg
kunst-minimalisme-schilderij van turi simetti-4.jpg
kunst-minimalisme-schilderij van turi simetti-5.jpg
kunst-minimalisme-schilderij van turi simetti-6.jpg
kunst-minimalisme-schilderij van turi simetti-7.jpg
kunst-minimalisme-schilderij van turi simetti-8.jpg

Biografie

Turi Simeti – 1927        

Begon te werken als autodidact toen hij in de jaren vijftig vanuit Sicilië in Rome aankwam.
Rome was in die tijd een van de meest dynamische artistieke en culturele plekken in Europa.
Zijn eerste kunstwerken bestonden uit collages van stof, papier en karton, in een seriële herhaling.
Halverwege de jaren zestig verhuisde hij naar Milaan, waar een nieuwe artistieke scène opkwam: hij voegde zich daar bij de leden van de Zero-groep, zoals o.a. Enrico Castellani en Agostino Bonalumi.

Zero Avantgarde

In 1965 maakte Turi Simeti deel uit van de jonge generatie Italiaanse kunstenaars die herenigd was in de Zero Avantgarde-show, georganiseerd in Lucio Fontana’s atelier in Milaan, naast Heinz Mack en Otto Piene en vele andere kunstpioniers uit Europa, Zuid-Amerika en Japan.
Dit was een keerpunt in de carrière van Turi Simeti, die vervolgens soloshows begon te houden, voor een bepaald publiek in Duitsland en Zwitserland, en later in Brazilië, waar hij sinds enige tijd woonde.
Turi Simeti is nog zeer actief op internationaal niveau; zijn werken maken deel uit van belangrijke publieke en private collecties en talrijke tentoonstellingen worden aan hem opgedragen in Europa, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten.

Ellips als belangrijkste geometrische vorm

De herhaling van een module, die de essentie is van het werk van Turi Simeti, is gebaseerd op de les van Alberto Burri en Lucio Fontana.
Het monochrome en de wijziging van het platte oppervlak van het canvas is zijn kenmerkende signatuur.
Gedreven, zoals de andere hedendaagse leden van de Zero-groep, gebruikt Turi Simeti, de ellips als de belangrijkste geometrische vorm waarop zijn visuele onderzoek is gebouwd.
Hij slaagde erin een diepe samenhang te bewaren en zijn werk onderscheidt zich door het gebruik van doeken waarop oppervlakken worden gevormd, waardoor hun klassieke spanning verandert.

Erkenning

In 2014 werd hij gekozen als artiest van het jaar en won hij een prijs (Premio delle Arti Premio della Cultura) die hij van Circolo della Stampa in Milaan kreeg uitgereikt

Geverifieerd door ExactMetrics