Afbeeldingen

kunst-minimalisme-foto van kunstenaar enrico castellani-1.jpg
kunst-minimalisme-wit schilderij van enrico castellani-2.jpg
kunst-minimalisme-geel schilderij van enrico castellani-3.jpg
kunst-minimalisme-wit schilderij van enrico castellani-4.jpg
kunst-minimalisme-grijs schilderij van enrico castellani-5.jpg
kunst-minimalisme-rood schilderij van enrico castellani-6.jpg
kunst-minimalisme-wit schilderij van enrico castellani-7.jpg
kunst-minimalisme-blauw schilderij van enrico castellani-8.jpg

Enrico Castellani 1930 – 2017                      

Enrico werd geboren in Castelmassa in Veneto. 

Hij studeerde beeldhouwkunst en schilderkunst aan de Académie Royale des Beaux-Arts in 1952 en architectuur aan de École nationale supérieure des Beaux-Arts in België in 1956.

Nul en Azimuth

Hij was een Italiaanse schilder van de beweging nul en Azimuth.
Enrico Castellani droeg bij tot de ontwikkeling van avant-garde kunst in de jaren 1950 en 1960, en wordt beschreven als een van de meest invloedrijke Italiaanse kunstenaars van de 20e eeuw.

Minimalisme

Hij is vooral bekend om zijn “schilderijen van licht” die kunst, ruimte en architectuur samenvoegen om de grenzen van de schilderkunst te overstijgen.
In 1956 keerde Enrico Castellani terug naar Italië en ontmoette kunstenaars zoals Lucio Fontana en Piero Manzoni die de avant-gardekunst van Italië vertegenwoordigden.

Zijn oorspronkelijke benadering wordt als fundamenteel beschouwd voor de kunstgeschiedenis van de 20ste eeuw, niet alleen in Italië, maar ook op het internationale toneel.
In het bijzonder beïnvloedde Castellani Donald Judd, die hem als de vader van het minimalisme zag.

Tentoonstellingen

Castellani’s werk werd tentoongesteld in de meest gerenommeerde instituten ter wereld, waaronder het MoMA en het Solomon R. Guggenheim Museum te  New York, het Centre Georges Pompidou in Parijs, het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Palais des Beaux Arts te Brussel en hij vertegenwoordigde Italië op de Biënnale van Venetië in 1964, 1966, 1984 en 2003.

Hij heeft retrospectieve tentoonstellingen gehad in het Pushkin Museum in  Moskou, Rusland in Kettle’s Yard in Cambridge, de Prada Foundation in Milaan, de moderne en hedendaagse burgergalerie in Latina in Trento en Palazzo Fabroni in Pistoia.

Erkenning

Enrico Castellani was de ontvanger van de Praemium Imperiale for Painting, de eerste Italiaanse kunstenaar die deze eer ooit ontving.