Afbeeldingen

kunst minimalisme guido molinari 1
kunst minimalisme guido molinari 2
kunst minimalisme guido molinari 3
kunst minimalisme guido molinari 4
kunst minimalisme guido molinari 5
kunst minimalisme guido molinari 6
kunst minimalisme guido molinari 7
kunst minimalisme guido molinari 8

Biografie

 

Guido Molinari

Geboren:  1933, Montreal, Canada
Overleden: 2004, Montreal, Canada

Guido Molinari werd geboren in Montreal, zijn ouders kwamen uit Cune (Borgo a Mozzano, Toscane) en Napels, Campania.
Hij begon op 13-jarige leeftijd te schilderen en zijn existentialistische benadering van kunst werd gevormd tijdens een gevecht met tuberculose op 16-jarige leeftijd, waarin hij Nietzsche, Sartre, Piaget en Camus las.
Hij studeerde aan de École des beaux-arts de Montréal (1948-1950) en het Montreal Museum of Fine Arts (1951), waar hij studeerde bij Marian Scott en Gordon Webber.

NEW YORK

Hij werkte abstract in New York, geïnspireerd door Barnett Newman en Jackson Pollock, keerde daarna terug naar Montreal, waar hij de Galerie L’Actuelle oprichtte en hielp bij het oprichten van de Non-Figurative Artists Association.

Hij trouwde in 1958 met Fernande Saint-Martin.
Gedurende de jaren zestig maakte Molinari werken bestaande uit verticale banden van gelijke breedte die op een plat beeldvlak werden geplaatst. De National Gallery of Canada en de Vancouver Art Gallery kochten elk een doek uit de Stripe-serie, zoals het heet, en een van de series werd opgenomen in de belangrijke groepstentoonstelling The Responsive Eye in het Museum of Modern Art in New York, samen met werken van kunstenaars zoals Frank Stella.

BIËNNALE VAN VENETIË

Werken van de Stripe-serie van Molinari samen met werken van Ulysse Comtois vertegenwoordigden Canada op de Biënnale van Venetië in 1968. Hij won een Guggenheim Fellowship in 1967, werd benoemd tot Officier in de Orde van Canada in 1971 en won de Prix Paul-Émile-Borduas in 1980. Hij was lid van de Royal Canadian Academy of Arts.

Hij doceerde 27 jaar aan de Sir George Williams University en Concordia University en ging in 1997 met pensioen.
In 2004 erkende Concordia hem met een postuum eredoctoraat.

Zijn werk staat bekend om zijn focus op modulaire en contrasterende kleuren, vormen en lijnen.

Het werd wereldwijd tentoongesteld, onder meer in shows in de National Gallery of Canada, het Musée d’art contemporain de Montréal, en in het Guggenheim Museum en het Museum of Modern Art in New York.

KUNSTVERZAMELAAR

Guido Molinari was een fervent kunstverzamelaar, zijn uitgebreide privécollectie omvatte het werk van Mondriaan en de manuscriptpagina’s van Mondriaans oorspronkelijke definitie van neoplasticisme (1926), Matisse, John Cage, Jasper Johns en kunstenaars uit Quebec Denis Juneau, John Lyman en Ozias Leduc.
In zijn overlijdensbericht in de National Post memoreerde de toenmalige directeur van de Art Gallery of Ontario, Matthew Teitelbaum, dat hij eigenaar was van werken van Barnett Newman, Richard Serra, Francis Bacon, Piet Mondriaan en Ellsworth Kelly.

Guido Molinari stierf in 2004 aan een longontsteking .

 

Bron: Wikipedia