Afbeeldingen

kunst minimalisme andreas brandt 1
kunst minimalisme andreas brandt 2
kunst minimalisme andreas brandt 3
kunst minimalisme andreas brandt 4
kunst minimalisme andreas brandt 5
kunst minimalisme andreas brandt 6
kunst minimalisme andreas brandt 7
kunst minimalisme andreas brandt 8

Biografie

 

ANDREAS BRANDT

Geboren 1935

Andreas Brandt begon in 1954 een biologiestudie aan de Universiteit van Halle.
In 1955 verhuisde hij naar West-Berlijn, waar hij in 1961 afstudeerde aan de Academie voor Schone Kunsten Berlijn onder leiding van Ernst Schumacher.
Daarna werkte hij als freelance schilder en was van 1982 tot 2001 hoogleraar textielontwerp aan het kunstcollege van Hamburg.
In 1970 hield hij een gastcollege op de HfbK in Berlijn.

Andreas Brandt was lid van de Deutscher Künstlerbund, aan wiens jaarlijkse tentoonstellingen hij acht keer heeft deelgenomen tussen 1966 en 1980. Hij woonde en werkte vanaf 1986 in Niebüll.


CONCRETE KUNST

Andreas Brandt wordt beschouwd als een vertegenwoordiger van de concrete kunst. Vanaf 1970 behandelde hij de systematische verspreiding van felgekleurde, zwarte of grijze lijnen op een witte achtergrond.
Brandt werkte aanvankelijk alleen met vertikalen op landschapsformaten. Later werden horizontale lijnen en portretformaten toegevoegd.


LIJNEN

In zijn beperking met rechte, even brede lijnen of strepen op monochrome achtergronden was Brandt een van de meest radicale en timide concrete schilders.
Hij onderzocht de balans van de oppervlakken en de verhoudingen van de kleuren.
Voor veel waarnemers creëren zijn beelden een onverwachte ruimtelijkheid en de elementen krijgen een zekere mate van vibratie.